Tupakkaa Virosta

keskiviikko, tammikuu 14, 2009 20:40 | Kategoria(t): eu, tallinna, tupakka, viro | 2 kommenttia
Avainsanat:

Yksi suosituimmista guuglaustermeistä, millä tähän blogiin on pitkällä aikavälillä satuttu, on erilaiset sanayhdistelmät, joilla tahdotaan tietää tupakan hintaa Virossa ja erityisesti Tallinnassa. Olen monta kertaa ajatellut kirjoittaa jotain tuoretta siitä asiasta, mutta se on tähän saakka jäänyt, kun on ollut mielestäni tärkeämpääkin kirjoitettavaa ja paras tapa saada hinnoista selvää on mennä itse katsomaan. Kun nyt kuitenkin viikko sitten satuin tuomaan kotiin tupakkaa Tallinnasta, ajattelin, että voisin tulla kysynnälle vastaan ja kertoa tuoreita hintatietoja tammikuussa 2009.

Tallinnassa myytävän punaisen norttiaskin tämänvuotinen veromerkki ilmoittaa askin myyntihinnaksi 45 Viron kruunua. Tällä hinnalla norttia myös Tallinnan keskikaupungilla ja useissa suomalaisten suosimissa kaupoissa laitakaupungillakin myydään. Tallinkin laivojen myymälöissä on kartongin hinta 449,90 kruunua. Muualla Virossa en ole nähnyt norttia myynnissä, mutta ehkä sitä voisi jossain Pärnussa, Tartussa tai Kuressaaressa hyvinkin olla.

Euroopan Keskuspankin virallisen ja vakaan kurssin mukaan yksi euro on 15.6466 kruunua eli norttiaskin hinta olisi mekaanisesti laskien 2,88 euroa. Se on sitten toinen asia, että käteistä vaihtaessa eikä kortillakaan maksaessa kruunuja ei käytännössä saa tuolla kurssilla. Jokainen tietää itse, missä ja millä tavalla valuuttansa vaihtaa. Voin kertoa vihjeenä, että sitä ei kannata tehdä Länsiterminaalin valuuttavaihtopisteessä eikä myöskään Tallinnan satamaterminaaleissa.

En ole aivan varma, onko Virossa tämän vuoden alussa voimaan astunut korotettu tupakkavero EU:n minimitasolla. Yritän ottaa sitä selvää. Jos asia sattuisi näin olemaan, olisivat tupakan tuontirajoitukset Viron EU:hun liittymissopimuksen mukaan päättyneet. Joka tapauksessa nykyisellä verotasolla Viro on lähellä EU-minimiä.

Suomen tulli väittää yhä nettisivuillaan (pdf), että rajoitukset olisivat voimassa tämän vuoden loppuun, mutta se ei välttämättä pidä paikkaansa. Tuskin publikaanit vielä ovat ehtineet laskea, onko Viro täyttänyt minimitason vuotta aikaisemmin kuin siirtymäaika antaisi mahdollisuuden. Liittymissopimuksessa sanotaan nimeomaan, että tuontirajoituksia saa soveltaa siihen saakka, kun minimitaso on saavutettu ja tämän on tapahduttava viimeistään 31.12.2009. Ei siis niin, että Suomi voisi rajoittaa tuontia tämän vuoden loppuun saakka siinä tapauksessa, että Viron tupakkavero on EU:n minimitasolla ennen siirtymäajan umpeutumista.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Hei
  En ole seurannut asioita niin tarkkaan,
  mutta onko mahdollista tilata tupakkaa eestistä postitse säännöllisesti
  vain omaan käyttöön.
  Antaisitko verkkosivujen osoitteen, jos tiedät tämän.

  Veli-Pekka Nikkari
  Malminkatu 38 A 14
  00100 Helsinki

 2. Jatkan kirjoittelua. Halvin aski Eestissä maissa on 2 e.20 c, Kartongin voi ostaa
  maista ja maksaa 22 e., eli siinä on veroleimat. Päiväristeily Eestiin on 20 e. Postitse en ole vielä pystynyt tilaamaan löytänyt halvalla.

  Jos olette kiinnostunut Ruotsin IInternetistä kokeilkaa seuraavia:

  http://www.google.se
  Stockholm and Turismen

  Veli-Pekka Nikkari


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: