Hyvää päivää kirvesvartta

tiistai, tammikuu 27, 2009 23:20 | Kategoria(t): sosiaaliturva | 3 kommenttia

Osmo Soininvaara vetää yhteen SATA-komitean välimietintöä. Täytyy tunnustaa, että olen tässä asiassa paljossa Osmon varassa, koska 67-sivuinen pdf-tiedosto ei suoranaisesti innosta lukemaan. Miksi mietinnöstä ei ole tehty suppeaa yhteenvetoa?

Soininvaaran kritiikki kuullostaa sinänsä uskottavalta. Työmarkkinajärjestöt ovat kytkeneet perusturvan tason nostamisen ansiosidonnaisen sosiaaliturvan tason vastaavaan nostoon. Kun tähän taas ei laman aikana ole varaa, on kyseessä kiertoilmaisu sille, että köyhät aiotaan pitää jatkossakin köyhinä.

Työn vastaanottamisen kannattavuutta piti lisätä, mutta lisäämättä näyttää jääneen. Kannustinloukut jäävät edelleen sabotoimaan oma-aloitteisuutta. Työttömän kannalta ei suurin ongelma ole edes siinä, että mahdollisilla keikkatöillä tienatut eurot viedään toisesta taskusta pois, vaikka sekin on järjetöntä. Keikkahommien vastaanottamisen tekee mahdottomaksi se, että joutuessaan sovitellulle päivärahalle työtön ei koskaan tiedä, milloin ja kuinka paljon hänen tililleen tulee rahaa. Laskujen ja vuokranmaksun eräpäivät sen sijaan ovat tiedossa ja niiden ”unohtamisesta” muistutetaan hanakasti.

Komitea näyttää kovasti uskovan ”kuntoutukseen ja koulutukseen”. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa työttömien kiusaamista erilaisilla pseudokursseilla, joista on pahimmassa tapauksessa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kurssien järjestäjille ne ovat sen sijaan oiva rahasampo.

Komitea on tuottanut 67 sivua tekstiä, jonka voisi tiivistää kolmeen sanaan: hyvää päivää kirvesvartta!

Edit: Hesari kertoo, että SATA-komitea ei kyennyt tekemään edes sitä ainoata konkreettista ehdotusta, joka olisi vähentänyt byrokratiaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta. Toimeentulotuen siirtäminen KELA:lle olisi oikeasti auttanut kaikkein köyhimpiä. Siitä ei tosin olisi ollut rahallista hyötyä, mutta paperisulkeisten helpottaminen olisi itsessään ollut ihmisarvoa kunnioittava toimenpide.

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Minä olen odottanut paljon tältä Satakomitealta. Erityisen paljon alimpien eläkkeiden (n 400 euroa) korotuksesta. Vaikeaa tuntuu olevan.
    Ja vielä vaikeampaa on ymmärtää MIKSI se on näin vaikeaa.
    Olisiko nyt mahdotonta hoitaa tämä kipein ratkaisu vaikka yksin pois alta, ja sitten kun rahatilanne sallii palata muihin etuisuuksiin.

  2. Valitettavasti täytyy tässä kohden yhtyä Osmo Soinivaaran arvioon:

    ”Komitealla oli suuret tavoitteen ja ylevät päämäärät, mutta etujärjestöjen ja puolueiden lyhytnäköisyys uhkaa vesittää koko hankkeen niin, ettei mitään todellista sosiaaliturvan uudenaikaistamista saadakaan aikaan.”

  3. […] asioista olen kirjoittanut tässä blogissa aikaisemminkin: Tekeekö työ vapaaksi 7.12.2008 ja Hyvää päivää kirvesvartta […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: