Vasen oikia variksenpoikia

lauantai, tammikuu 31, 2009 14:49 | Kategoria(t): politiikka | Jätä kommentti

Olen jo kauan aikaa ollut sitä mieltä, että perinteinen jako vasemmistoon ja oikeistoon on vanhentunut. Vanhat ideologiset arvolataukset eivät enää vastaa tämän päivän maailman todellisuutta. Kaikilla meillä on arvoja ja uskomuksia, mutta ne eivät enää jäsenny samalla tavalla kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.

Tampereen yliopistossa ollaan tästä asiasta kanssani eri mieltä. Tutkija Esa Reunanen ja emeritusprofessori Pertti Suhonen ovat koostaneet YLE:n vaalikoneen väittämistä ja viime vaaleissa valittujen kansanedustajien niihin antamista vastauksista vasen-oikea listauksen, johon ovat sijoittaneet edustajat. Tämän mukaan Eduskunnan oikeistolaisin olisi Jan Vapaavuori ja vasemmistolaisin Tero Rönni.

Vaalit yleisödemokratiassa -kirjassa julkaistussa tutkimuksessa on analysoitu 22 Ylen vaalikoneen väittämää. Tutkijat ovat kaivaneet esiin ne, joilla on suurin ideologinen lataus. Oikeistolaisimmaksi väittämäksi osoittautui ”Suomen pitäisi liittyä Natoon” ja vasemmistolaisimmaksi ”Tuloerojen kasvua pitää hillitä”.

Jahas! Minä voisin tietyin edellytyksin allekirjoittaa molemmat väittämät. Olenko siis yhtä aikaa äärioikeistolainen ja laitavasemmistolainen? En tietysti ole kumpaakaan eikä sitä noilla väittämillä voikaan todeta.

Kumpaankin johtopäätökseen voi tulla täysin pragmaattisilla ja epäideologisilla perusteluilla. Ei tarvitse olla vasemmistolainen todetakseen, että tuloerojen hillitsemätön kasvu saattaa johtaa yhteiskunnallisiin levottomuuksiin. Klassiseen marxismiin kuuluvan kurjistumisteorian perusteella tuloerojen kasvu voisi olla vallankumouksesta unelmoivan bolsevikin kannalta jopa suotava ilmiö.

En myöskään näe suurta ideologiaa siinä, miten kukin meistä arvioi turvallisuuspoliittisia realiteetteja. Reunanen ja Suhonen ovat saaneet perinteisestä vasemmistodemarista Liisa Jaakonsaaresta oikeistolaisen ilmeisesti juuri hänen natomyönteisyytensä takia. Liisan tässä asiassa esittämät argumentit ovat kuitenkin pragmaattisia, eivät missään tapauksessa dogmaattisia. Itse olen Liisan kanssa NATO:n suhteen lähes samoilla linjoilla, joissakin toisissa kysymyksissä taas kovastikin eri mieltä.

Akateemiseen vapauteen kuuluu tietenkin vapaus tutkia ihan mitä tahansa. Siitä huolimatta julkean kysyä, lieneekö kovinkaan tarkoituksenmukaista sijoittaa tämän päivän käytännön kysymyksiin annettuja vastauksia aikansa eläneeseen viitekehykseen. Tämäkin tutkimus lienee rahoitettu verovaroilla.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: