Ei kiitos mediamaksulle

perjantai, huhtikuu 24, 2009 5:18 | Kategoria(t): media, yle | 1 kommentti

Kansanedustaja Mika Lintilän johtama työryhmä ehdottaa tv-maksun korvaamista suuruusluokkaa 175 €/v mediamaksulla, joka kaikkien kotitalouksien olisi maksettava siitä riippumatta, onko taloudessa televisio vai ei. Maksulla rahoitettaisiin YLE:n toimintaa. Työryhmä perustelee ehdotustaan väittämällä, että ”Ylen julkinen palvelu tavoittaa käytännössä kaikki suomalaiset, ja että palveluita tuotetaan tv:n lisäksi radioon, verkkoon ja mobiililaitteilla vastaanotettavaksi”.

Minulla ei ole televisiota. Vaihdoin syntymäpäivälahjaksi saamani digisovittimen pölynimuriin, jota sentään olen muutaman kerran käyttänytkin. En kuuntele lainkaan YLE:n radiolähetyksiä sen paremmin netistä kuin radioaalloillakaan. Radiotarpeeni tyydyttävät Raadio Kuku ja Vikerraadio. Molemmat kuuluvat netissä, Vikerraadiota voin lisäksi halutessani kuunnella radion FM-taajuudella 104,1 MHz.

Katson tosin joitakin yksittäisiä YLE:n ohjelmia YLE Areenasta, mutta ainoastaan siitä syystä, että ne ovat siellä maksuttomasti nähtävissä. Voisin niistä mainiosti luopuakin. Jostain yksittäisestä ohjelmasta olisin ehkä halukas maksamaan pienen kertamaksun, jos sellainen mahdollisuus olisi. TV-maksua en vähäisen katsomisen takia pidä tarpeellisena maksaa ja jos YLE ryhtyy sitä pyytämään, saa mielihyvin pitää ohjelmansa.

On perin outoa perustella yleistä mediamaksua sillä, että YLE:n ohjelmia on Internetissä. On siellä mm minun blogikirjoituksianikin, mutta en voi vaatia, että niiden lukemisesta maksavat kaikki, joilla on siihen mahdollisuus. Jos nämä tekstini olisivat kaupallisesti kysyttyjä, voisin tehdä blogini maksullisiksi ja luottaa markkinoihin. Samoin voi tehdä YLE, mutta on ylimielistä väittää, että ohjelmia katsovat kaikki, joilla on siihen mahdollisuus ja vaatia sillä perusteella kaikkia maksamaan niistä.

Maksan nettiyhteydestäni 29,90 €/kk ja sillä rahalla on käytettävissäni koko Internetin sisältö oman valintani mukaan. Käytän myös joitakin maksullisia palveluita, mutta nekin valitsen itse. Mediamaksu pakottaisi minut maksamaan noin 15 €/kk lisää eli 50 % enemmän kuin nyt enkä saisi vastineeksi mitään, mitä jo nyt en saa. Mediamaksun joutuisivat muuten maksamaan nekin, jotka eivät käytä Internettiä eivätkä aiokaan ryhtyä käyttämään.

Valtiolla on tietystikin oikeus säätää kansalaisten maksettavaksi veroluonteisia maksuja. Valtion budjetin suurin rahoituslähde on tulovero, joka on progressiivinen. Tuloveroa maksetaan siis suhteutettuna maksukykyyn siten, että suurituloiset maksavat tuloistaan suuremman osan kuin pienituloiset. Kaikkein köyhimmät eivät maksa valtion tuloveroa lainkaan. Tasasuuruinen mediamaksu olisi siten äärimmäisen epäoikeudenmukainen ja ristiriidassa valtion yleisten verotusperusteiden kanssa.

Nykyisen kaltainen tv-maksu on elänyt aikansa päähän. Mitä sitten tilalle? Oikea tapa rahoittaa YLE:n ns julkinen palvelu on valtion budjetin kautta. Silloin YLE:n kulut olisivat samalla viivalla muiden valtion menojen kanssa eli ne rahoitettaisiin progressiivisella tuloverolla ja Eduskunta harkitsisi, kuinka paljon budjetista rahaa liikenee. Aluksi voisi olla kohtuullista osoittaa YLE:lle suurinpiirtein samansuuruinen osuus budjetista kuin nykyisen lupamaksun tuotto edellyttää.

Eduskunta on pätevä päättämään, edellyttääkö ns julkinen palvelu neljää tv-kanavaa vai pärjättäisiinkö vähemmälläkin. Nettijakelussa voisi sitten toteuttaa julkisen palvelun ylittävän tarjonnan suhteen jonkunlasita maksullisuuden periaatetta joko kanavapaketteina tai yksittäisen ohjelman katselumaksun tasolla. Ymmärrän kyllä, jos YLE:ssä ei haluta tätä tehdä. Silloin sen nimittäin täytyisi tehdä ohjelmia, joita ihmiset haluavat katsoa.

Lintilän työryhmän ehdotus on laillistettua ryöstöä, josta sitäpaitsi kärsisivät kaikkein eniten köyhimmät kansalaiset eli juuri ne, jotka vähiten mediapalveluita käyttävät. Yhtä hyvin voisi määrätä kaikkien maksettavaksi alkoholi- tai tupakkaveron keskimääräisen kulutuksen mukaan. Sitä perittäisiin sitten kaikilta riippumatta siitä, juovatko ja tupakoivatko vai eivät.

Ei kiitos mediamaksulle!

Mainokset

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. YLEä vtuttaa kun niin moni on jättänyt siirtymättä digiaikaan ja huomannut tulevansa erinomaisesti toimeen ilman sekundasta alemmas vajonnutta ”ohjelma”virtaa. Vielä huutelevat siitä ja saavat muitakin luopumaan laatikosta!

    Mediamaksu on pöyristyttävä idea. Eikö mokomaa nyt saada muka upotettua veroihin? Naurettavaa, amatöörien purkkaviritelmää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: