Kaksi suurinta tietoturvariskiä

lauantai, Touko 23, 2009 5:08 | Kategoria(t): tietokone, tietoturva | 2 kommenttia

Olin toissapäivänä paikan päällä konsultoimassa tehdastuoreen taiwanilaisvalmisteisen miniläppärin käyttöönottoa. Kone itsessään on parempi kuin luulinkaan ja ehdottomasti hintansa arvoinen. Sain kuitenkin terveellisen muistutuksen siitä, että uudenkin koneen suojaaminen tulee ottaa tosissaan.

Läppärin omistaja ei ollut tehnyt Internetissä mitään muuta kuin läsnäollessani asentanut ohjeideni mukaan palomuurin, viruksentorjuntaohjelman ja muuta turvallisuuteen liittyvää softaa. Todennäköisyys siihen on minimaalinen, että haitallisia ohjelmia olisi tarttunut koneeseen netistä. SpyBot kuitenkin löysi ja poisti koneesta kokonaista kahdeksan troijalaista!

Aivan liian yleisesti luotetaan siihen, että uudessa tietokoneessa ei ole viruksia tai muita haittaohjelmia. Ei kuitenkaan ole lainkaan tavatonta, että niitä ui sisään tehtaassa käyttöjärjestelmän asennuksen yhteydessä. Siksi turvaohjelmat tulee asentaa ennen kuin koneella tehdään mitään muuta. Ne täytyy myös ajaa läpi ennen kuin ryhdytään käyttämään konetta siihen tarkoitukseen, mihin se on hankittu.

Tietojenkäsittelyssä suurin turvallisuusriski sijaitsee näppäimistön ja tuolin välissä. Toiseksi suurin vaaranaiheuttaja on tietokoneen valmistanut tehdas. Kaikki muu tulee näiden kahden jälkeen.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Paras tapa on jättää Windowsit hyllylle, mutta epäilisin vahvasti että tehdasasennuksena nuo haittaohjelmat olisi tulleet. Windows, varsinkin XP osaa kaivaa kyllä ne muutamat ”haittaohjelmat” joita nuo ohjelmat tunnistaa ihan tavallisella nettisurffailullakin aika nopeasti. Ei siitä kauaa ole kun kuulin, että XP:n asennus piti aloittaa alusta kun ennen virustorjuntaohjelman asentamista ja päivitystä kone oli jo sekaisin.. 🙂

  2. En epäile tuota kertomaasi, joskin siinä on jo äärimmäisen huonoa tuuriakin. On toki tuntuvasti todennäköisempää, että tässä minun kertomassani tapauksessa tehdas osoittautui sylttytehtaaksi. Ja saattoihan tuossa Sinunkin kuulemassasi tapauksessa olla niin, että tehtaassa koneeseen uinut pahalainen ”soitti kotiin” heti Windowsin asennuksen alussa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: