Vironkieltä nettiradiossa ja telkkarissa

perjantai, heinäkuu 17, 2009 14:05 | Kategoria(t): kieli | 5 kommenttia
Avainsanat:

Zepa kirjoitti vaikeuksistaan ymmärtää puhuttua vironkieltä, vaikka hänellä itsellään on kauan sitten opittu kieli ns. suussa. Vihjaisin kommenteissa, että tähän vaivaan löytyisi ehkä apua kuuntelemalla ja katselemalla vironkielisiä radio- ja tv-lähetyksiä, jotka ovat erinomaisesti saatavilla netissä. Kun en voinut panna linkkejä kommentiini, ajattelin tehdä niistä postituksen tänne. Ehkä joku muukin löytää ne tästä ja käyttää hyödykseen.

Itse asiassa kirjoitin jo pari vuotta sitten tähän liittyen silloisista lemmikkiohjelmistani, joista monia kuuntelen vieläkin. En kuitenkaan ryhdy tähän listaamaan yksittäisiä ohjelmia, en vanhoja enkä uusia suosikkeja. Viittaan vain kanaviiin, joista jokainen löytää varmasti itselleen mieleisen tarjonnan.

Julkisen palvelun puolelta mainitsen ensiksi Viron television, jonka arkistosivut ovat viime aikoina kovasti kehittyneet. Kehittämisen varaa niissä vielä on, mutta etsivä löytää suuren osan ohjelmatarjonnasta, kunhan tottuu käyttöliittymään. Ohjelmat ilmestyvät arkistoon päivän parin viiveellä, mutta ovat sen edestä suhteellisen kauan katsottavissa.

Julkiseen palveluun (Rahvusringhääling) liittyy myös mainio uutisportaali, jonka RSS-syötteen olen luonnollisesti tilannut aikoja sitten. Nykyisin viitsin yhä harvemmin katsoa illan uutislähetystä kokonaan vanhasta telkkarinrämästäni ja pian se ei ole mahdollistakaan, kun Virossakin lopetetaan analogiset TV-lähetykset. Sen sijaan uutisportaalissa on paljon yksittäisiin uutisiin liittyen videomateriaalia eli juuri uutislähetyksessä ollut (tai jopa sinne tulossa oleva) uutisjuttu. Uutisportaalia päivitetään jokseenkin reaaliajassa.

Suorana kuuntelen enimmäkseen Raadio Kukua, joka lähettää valtaosaltaan puheohjelmia. Edes yöllä ei sorruta liialliseen musiikkiin vaan päivän puheohjelmat lähetetään uusintana. Tässä linkki suoraan striimiin.

Rahvusringhäälingun kanavista kuuntelen Vikerraadiota ja Klassikaraadiota. Linkkaan suoraan sivuille josta löytyy striimin linkit niin Windows media- kuin Real Audio-muotoisina. Näitä kuuntelen kuitenkin nykyisin sangen harvoin reaaliajassa, koska kummankin ohjelmista koko ajan kasvava osa on podcastina tilattavissa. Niitä on sitten mukava kuunnella itselle sopivimpana aikana eikä tarvitse välittää muusta kuin itseäni kiinnostavasta.

Näistä pitäisi olla apua juuri puhekielen ymmärtämisen harjoittamiseen. Minulla ainakin on kotoinen ääniympäristö niin ”toiskielinen”, että joskus kaupassa tai kioskissa käydessäni oikein hätkähdän, että siellähän puhutaan suomea. 🙂

Mainokset

5 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Kas vain, on tosiaan podcastien määrä lisääntynyt sitten viime näkemän. Tilasin heti Müstiline Venemaa-nimisen lähetyksen. Vaan venäjänkielisellä puolella radio nelosessa ei jostain syystä vieläkään ole ensimmäistäkään podcastia. Höh!

  Televisionkin nettisivut on näköjään uusittu, sieltä löytyi ihan etsimättä ETV2:n ohjematietoja. Vaan ei siellä näytä venäjänkielistä ohjelmaa olevan ollenkaan niin paljon kun joku aika sitten mainostettiin. Mitenkäs tässä näin kävi?

 2. Müstiline Venemaa on pitkään riemastuttanut sunnuntaiaamuja ja David Vseviov on jo suorastaan instituutio! 🙂

  Koko ETV 2:n liikkeelelähtö oli melkoisen improvisoitu ja se liittyi viimevuotisiin olympiakisoihin. Ennustaminen on vaikeaa, mutta ehkä tässä tapahtuu kehitystä sitten, kun nuo analogilähetykset loppuvat. Rahvusringhäälingun rahoitus on poliitikkojen käsissä ja näinä aikoina kaikkia kuluja pikemmin karsitaan kuin lisätään.

 3. Kuten toisaallakin sanoin, toistan täälläkin: kiitos paljon!

 4. Heips!
  Aiheeseen etäisesti liittyen: terveisiä Tallinnasta! Nyt vasta ehdin aikaani toteuttaa. Päivä paistaa Piritassa.

 5. @Sun äitis: Et sitten ottanut vitosen bussia toiseen suuntaan?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: