Lääketeollisuuden ilmaiset lounaat

tiistai, elokuu 18, 2009 19:56 | Kategoria(t): politiikka, vaalit | 2 kommenttia
Avainsanat: ,

Tieto lääketeollisuuden harjoittamasta vaali- ja muusta poliittisesta rahoituksessa esitetään mediassa ikään kuin se olisi jotain uutta ja yllättävää tietoa. Siinä ei kuitenkaan ole mitään yllättävää: lääketeollisuus on yksi kaikkein loogisimmista rahoittajatahoista. Lääketehtailla on suuret ja konkreettiset edut valvottavanaan, mutta niitä on liki mahdoton saada käpälälautaan laittomasta korruptiosta.

Lääketeollisuuden etu ja toiminnan tuloksellisuus riippuu meidän olosuhteissamme suuresti siitä, millaisia hoitoja julkinen terveydenhuolto tarjoaa ja millaisia se priorisoi. Lääketeollisuudelle ei ole suinkaan yhdentekevää, kuka istuu suurten kuntien, kuntainyhtymien ja sairaanhoitopiirien luottamusmieselimissä. Varsinkin viimeksimainituissa on useimmiten eturivin kunnallispoliitikkoja ja kansanedustajia joten pitkällä tähtäyksellä teollisuuden kannattaa tukea ”omaa porukkaansa” sellaisiinkin tehtäviin, joissa valitut eivät suoranaisesti tee päätöksiä yksittäisistä hankinnoista.

Oikein valittu ”sijoituskohde” maksaa itsensä takaisin siinä vaiheessa, kun sopivaan luottamustoimeen sattunut poliitikko on mukana tekemässä linjapäätöstä, joka välillisesti vaikuttaa siihen, millaisia lääkkeitä ja hoitovälineitä vastaisuudessa julkisilla varoilla hankitaan. Lääketeollisuuden ja tukea saavan ehdokkaan kannalta on sangen mukavaa ja kätevää, että on aivan mahdotonta osoittaa annetun ja saadun tuen suoranaista vaikutusta konkreettisiin päätöksiin. Ilmaisia lounaita ei kuitenkaan ole: olisi perin sinisilmäistä luula, että lääketeollisuus tukee puolueita ja ehdokkaita ilman odotuksia vastikkeesta, ihan vain hyvää hyvyyttään.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Jep, vielä 80-luvun lopussa lääketehtaat syöttivät ja juottivat meitä hoitajiakin (jollainen vielä tuolloin olin, vastavalmistunut), sittemmin enää lekureita. Pikkujouluihin hommattiin aina lääketehtaan sponssi sekä lääkäritovereilta messevät pirtu-arsenaalit. Ennen oli laivat puuta ja miehet rautaa joo. 🙂

  2. Ainakin päällikkötason lääkärit ovat kohtalaisella varmuudella vielä nykyisinkin korruption suhteen vaaravyöhykkeessä. Tosin poliitikoista poiketen lienee ainakin teoriassa hiukan helpompi näyttää toteen yhteys lahjan ja virkatoimen välillä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: