Jungner sosiaalisesta mediasta

keskiviikko, joulukuu 9, 2009 11:08 | Kategoria(t): internet, sosiaalinen media, yle | 4 kommenttia
Avainsanat: ,

Mikael Jungner pohtii ansiokkaasti sosiaaliden median olemusta:

Sen verran asiaa Mikael tuossa videolla puhuu, että kuunnellessa tuli mieleen, mahtaako hän sittenkin olla väärässä työpaikassa. Ei ole ihan sellaista puhetta aikaisempien YLE:n toimitusjohtajien suusta kuultu. Lopussa sitten selvisi, että jutun pointti oli nivoa myös YLE mukaan sosiaalisen median verkostoihin.

YLE:ssä on tosin viime aikoina tapahtunut ennennäkemättömän positiivista kehitystä. Ohjelmasisältöä levitetään Internetin kautta ja huomattava osa henkilökunnasta käyttää jokapäiväisessä työssään sosiaalisen media työkaluja. En silti ole vakuuttunut siitä, tarvitaanko YLE:n kokoista (vieläpä julkisilla varoilla ylläpidettävää) organisaatiota pelkästään lisäämään sosiaalisen median näkyvyyttä. Kuten Mikael itse videolla sanoo, vieno laadukas kuiskaus kuuluu paremmin kuin ostettu suuri huuto. Sen varjolla en ainakaan suostu mediamaksua maksamaan! En myöskään tunne suurta houkutusta kiivetä sisään ”YLE:n avoimista ikkunoista”.

Samaa mieltä olen siitä, että YLE:n arkisto on kansallista kulttuuriomaisuutta. Sen täytyy olla kaikkien tavoitettavissa ja mieluiten netissä. Tämä mahtuu mielestäni mystisen ”julkisen palvelun” käsitteen sisään ja siihen soisin julkista rahaa käytettävänkin. Tosin ihan normaalin budjetin puitteissa, mitään YLE-veroa ei tarvita.

Joka tapauksessa Mikael esittää enimmmäkseen järkeviä ajatuksia, jollaisia toki olen havainnut hänen viime aikoina muutenkin esittävän. Tiettyä ristiriitaa olen huomaavinani uuteen mediaympäristöön mukautumisessa ja toisaalta pyrkimyksessä säilyttää mammuttimainen YLE-organisaatio lähes entisessä mittakaavassaan. Tosin sitten jo nyt nähdyt muutokset toimintatavassa ja asennoitumisessa eivät vielä 10 vuotta sitten olisi tulleet kuuloonkaan. Suuri laiva kääntyy hitaasti.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Mainitsemasi ”normaali budjetti” ei ole hunajakasa taivaalta. Se on veronmaksajien rahaa valtion budjetista. Jos tarkoitat Ylen budjettia, niin sekin on rahaa ja kenenkäs muiden kuin kansalaisten pussista. Nimitys tv-maksu tai mediamaksu on sivuseikka, raha ja kenen pussista on ainoa mikä merkitsee.

  Jokainen maksaa sähkönsä ja saunamaksunsa käyttönsä mukaan. Rinnastaisin telkkarin ja radion tähän samaan.

  Toinen asia on, saadaanko maksetulle hinnalle kate. Siitä en ole sataprosenttisen varma.

 2. Käytön mukaan maksamista vastaan minulla ei ole mitään. Mediamaksu onkin väärin juuri siksi, että sen joutuisivat maksamaan kaikki, myös ne, jotka eivät lainkaan käytä YLE:n palveluja. Lisäksi Suomessa on perinteisesti progressiivinen tulovero, mediamaksu sen sijaan olisi asialisesti ottaen vero, mutta kohdistuisi suhteellisesti raskaimmin pienituloisiin, koska on tasasuuruinen.

  Periaatteesa olisin valmis hyväksymään ns julkisen palvelun rahoittamisen valtion budjetista. Olisi vain sovittava, miten laajaa toimintaa ja organisaatiota ”julkinen palvelu” edellyttää. Ei varmasti 5 tv-kanavaa, mutta kansallisen kulttuuriperinnön – eli siis YLE:n arkiston – ylläpito ja saavutettavuuden takaaminen sinne varmasti kuuluu.

 3. Sähkölaskukaan ei ole progressiivinen, se on jokaiselle saman perusteinen. Käyttö ratkaisee laskun suuruuden. Olen samaa mieltä, että se perhe/henkilö, jolla ei ole radiota/telkkaria, saisi kyllä ehdottomasti olla maksamatta maksua. Ajattelen esim. kehitysvammaista omaistani, joka ei enää kuule, eikä juuri näe. Jos hänelle mätkäistään parinsadan euron maksu, on siitä hymyt kaukana. Tähän asti laitos on selvinnyt yhdellä maksulla, vaikka asukkailla on voinut omissa huoneissaan olla radio ja telkkari. Jaksan kyllä uskoa, että nämä on huomioitu uusissakin suunnitelmissa.

 4. Ei sähkölasku tässä ole vertailukelpoinen, kun se kuitenkin perustuu todelliseen ja mitattuun sähkönkulutukseen. Se, joka ei käytä sähköä, ei myöskään maksa sähkölaskua. Progressiivisuus ei tietenkään ulotu kulutuspohjaisiin maksuihin, mutta kylläkin verotukseen ja YLE-maksu olisi nimenomaan tosiasillisesti koko väestöä koskeva vero, joka on naamioitu maksuksi.

  Sähköttömiä talouksia lienee Suomessa huomattavasti vähemmän kuin televisiottomia. Itselläni ei ole telkkaria ollut sen jälkeen, kun analogiset tv-lähetykset lopetettiin. Katson kyllä hiukan YLEn(kin) ohjelmia netistä, mutta en panisi pahaksi, jos ne muuttuisvat maksullisiksi. Osasta luopuisin, mutta joistakin yksittäisistä voisin suostua maksamaan kohtuullisen kertamaksun, jos se olisi mahdollista. 175 euroa vuodessa on käyttööni nähden niin paljon ylimitoitettu hinta, että sitä en aio maksaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: