Neuvostoliitto 2010

torstai, tammikuu 7, 2010 20:14 | Kategoria(t): huumori, nostalgia | 11 kommenttia
Avainsanat:

Ilta-Sanomissa on mainio juttu (via Halo Efekti) vuonna 1959 painetusta Komsomolskaja Pravdan erikoisnumerosta, joka on päivätty 1.1.2010. Siinä kerrotaan, miten kommunismin oloissa olisi eletty vuonna 2010, jos se olisi kehittynyt huippuunsa. Tahatonta huumoria parhaimmillaan!

YouTubessa puolestaan on Neuvostoliiton hymniä kuvitettu neuvostojulistetaiteen tulkinnalla valoisasta tulevaisuudesta. Nostalginen elämys sekin.

Mainokset

11 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Merkillinen kokemus itselleni kuin myös pojalleni oli viime kesänä näkemämme NL:n sosialistista realismia esittelevä näyttely Turun taidemuseossa. Niistä mahtipontisista töistä joistakin katsoja oli lukevinaan, että usko tähän ”onnelaan” oli ehkä hiipumassa jo töiden tekoaikana. Niin kuin hiipuikin!

  Muistan hyvin myös onnellisten, hymyilevien virolaisten kolhoosityöläisten kuvat. Ei niihin täällä olisi kukaan uskonut,jos olisi nähnyt, ehkä vielä vähemmän uskottiin Virossa.

 2. No ei varmasti uskottu missään neuvostoimperiumin osassa. Siellä ihmiset näkivät omin silmin eron todellisuuden ja propagandan välillä. Sen sijaan hämmästyttävän monet suomalaiset uskoivat ja jotkut uskovat vieläkin.

 3. Olet kirotun oikeassa siinä, että hämmästyttävän monet suomalaiset uskoivat tuohon harhakuvaan; meillähän 60-luvulla varsinkin kommunistit uhosivat, yliopistoissakin äänessä olivat kommunistinuoret. Tosin tuona aikana nuoret olivat innolla mukana erilaisissa kulttuuririennoissa: tehtiin teatteria, laulettiin, runoiltiin – Lapualaisoopperaa muistellaan vieläkin. Lähihistoriaa alettiin tarkastella myös työväestön näkövinkkelistä.

  Ehkä kuitenkin selväpäisimmille selvisi melko varhain, että NL ei ole kotimaamme vaikkakin naapurimaamme: moni säilytti vasenmistolaisuutensa mutta osasi kavahtaa Moskovan vappuparaatissa televisiossa näkyviä ohjusrivistöjä.

  Nämä nyt ovat vain tämmöisiä haja-ajatuksia, jotka tulivat mieleeni katsellessani ikkunasta räntäsadetta.

 4. Lapualaisoopperahan oli mitä mainioin teos ja on sitä vieläkin. Se muuten ajoittuu enemmän tai vähemmän yhteen Tsekkoslovakian miehityksen kanssa, joka puolestaan avasi aika monetkin silmät. Mutta tiedän ja jopa tunnenkin ihmisiä, jotka eivät tänä päivänäkään suostu myöntämään totuutta eivätkä kaikki heistä ole suinkaan dementoituneita tai muuten ymmärrysrajoitteisia vaan ihan tolkun ihmisiä, jos jostain muusta keskustellaan.

 5. Ihminen ei halua olla väärässä, uskoo satuihin lapsen lailla. Ja mikä kauheinta: uskoo vaikka valheisiin, jos ne tarjoillaan tarpeeksi suurieleisesti.

  Jääräpäitä, jääräpäitä!

 6. Nojoo, muistan että vanhin sisarentyttäreni oli aikanaan vanhemmilleen raivoissaan siitä, että hänelle oli valehdeltu. Oli nimittäin koulukavereiltaan kuullut totuuden joulupukista 🙂

 7. Viisas lapsi. Aikuinen onkin siis tyhmempi kuin lapsi, ainakin näissä ”joulupukkijutuissa”: joskus aikuisen silmät eivät avaudu koskaan, eikä aikuinen osaa olla vihainen, vaikka hänelle on valehdeltu vuosikymmeniä.

 8. Olen kokenut ryssä-neukkujen miehityksen Virossa. Suomessa valitettavasti ei tiedetä Viron historiasta kovinkaan paljon. Siksi usein myös väärinkäsityksiä ja jopa viron umpivenäläisten nimittämistä virolaisiksi. Youtubesta löytyy paljon muutakin siitä ryssä-nostalgiasta. Suosittelen kaikille suomalaisille katsottavaksi tällaista leffaa nimeltään THE SOVIET STORY. Se on yhden latvialaisen tekemää ja kuvaa hyvin natsismin ja kommunismin rikoksia ihmiskuntaa vastaan. Jostain syystä kommunismia ei vielä ole tuomittu ihmisyydenvastaiseksi rikolliseksi järjestelmäksi. Onhan vieläkin Pohjois-Korea ja Kuuba…

 9. Asiallinen leffasuositus! Siihen voin omalta puoleltani yhtyä ja lisäksi suositella luettavaksi Sofi Oksasen romaaneja Stalinin lehmät ja Puhdistus. Viimeksimainittuhan on Finlandiallakin palkittu.

 10. Morjes
  funtsasin vähän hintoja eestin puolella.mitäs limppu sätkiä siellä maksaa? onkos teilla mitään sivua mista voisi katella hintoja
  sätkiin ja viinin ja olut hintoja?
  moro satuski:)

 11. Merkistä riippuen noin 30 € molemmin puolin. Parhaat olut- ja viiniostokset teet käyttämällä jalkoja ja silmiä. Ne ovat päivittäistavaraa siinä missä voi, leipä ja makkarakin eikä kauppiaat niitä juuri netissä mainosta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: