YLE Areenan katselurajoitukset

perjantai, maaliskuu 12, 2010 7:53 | Kategoria(t): hölmöily, internet, kulttuuri, yle | 4 kommenttia
Avainsanat:

Yritin täällä Paldiskissa katsoa YLE:n Areenasta muutamaa ohjelmaa, joita olen Suomessa katsellut. Sain useamman ohjelman kohdalla tällaisen virheilmoituksen:

Mitä ilmeisimmin syynä katseluoikeuden maantieteelliseen rajaamiseen on tekijänoikeuskysymykset. Tekijäoikeuksien puolustajat sahaavat tässä omaa oksaansa. Lisäksi asiasta kärsii suomalainen kulttuuri, jonka puolustamiseksi tekijänoikeudet ainakin teoriassa pitäisivät olla olemassa.

Ei ole uskottavaa, että esimerkiksi viikon verran nähtävissä olevia suomenkielisiä sarjoja ryhtyisi laajassa mitassa katsomaan miljooniin nouseva määrä ”ulkomaanpellejä”, jos niitä saisi katsella Suomen ulkopuolella. Meille ulkosuomalaisille tämä olisi kuitenkin merkittävä hyöty, joka myös auttaisi juuri sen suomalaisen kulttuurin välittämisessä tuleville polville. Potentiaalinen katsojamäärä olisi kuitenkin marginaalinen.

Näiden teosten leviäminen Suomen ulkopuolella asuvien suomalaisten keskuudessa olisi nimenomaan tekijöiden edun mukaista. Se loisi kysyntäpohjaa heidän tuleville teoksilleen. Areenan katselurajoitukset ovat jääneet ajasta jälkeen.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Outoa, hyvin outoa politiikkaa siellä Jungnerin putiikissa.

 2. Ei tämä missään tapauksessa Mikaelin syy ole. Hän osaa käyttää järkeään, päinvastoin kuin tekijänoikeusjärjestöt, jotka tämän absurdian ovat aikaan saaneet.

 3. Tuttu probleema. Huomasin aikaa sitten Mikael Jungerin twiittauksen, että parannusta voisi olla tulossa 2012. Tätä kirjoittaessa MJ’llä ei ole enää sen suurempaa roolia YLEssä.

  Tekijänoikeuksien suojeleminen on usein kääntynyt tai kääntymässä tekijöitään vastaan. YLE Areenan kohdalla todelliset tekijänoikeudet pitää olla meillä tavallisilla suomalaisilla. Aivan, muuten Areenan näkyvyyden rajoittamisesta kärsii eniten suomalainen kulttuuri. Teosoikeus on eri asia, kuulukoon se YLElle.

  Ei ole aivan huru-ukko-touhua tutkia piraattipuolue.fi tai piraattiliitto.org saittia.

  Jos se on rahasta kiinni, voisin kyllä maksaakin muutaman euron/kuukausi. Muuten en YLEn palveluita oikeastaan käytä, joten en lämpene tv-luvalle, mediamaksulle tai otetaan-veroissa-systeemille. EI! Minulla ei ole teevee’tä ja radiota kuuntelen satunnaisesti.

 4. Tasan sama täällä, Suomessakaan ei kotonani ollut telkkaria sen jälkeen kun analogiset lähetykset loppuivat. En pitänyt järkeväksi ostaa digisovitinta nähdäkseni ehkä keskimäärin 1-2 tuntia viikossa itseäni kiinnostavaa sisältöä.

  Joitakin sarjoja kaipaan ja nyt lätkäkisojen aikaan tietenkin matseja, jotka nekin näytetään maarajoitteisesti. Tämä rajoitus toki on IIHF:stä enemmän kiinni kuin YLEstä.

  Tuo mainitsemasi M Jungnerin tviitti oli vastaus minulle. Sitä ennen keskustelin Mikaelin kanssa samasta asiasta sähköpostitse. Silloin hän kertoi neuvottelujen olevan käynnissä Ruotsin ja Ranskan suunnalla. Hyvä tietysti niinkin (yksi sisaristani perheineen asuu Ranskassa), mutta kyllä tämä pelleily pitäisi kerta kaikkiaan lopettaa.

  Kuvaava esimerkki on virolainen sarja ”Viro – Tuulten pieksämä maa” (Tuulepealne maa), josta YLE Areena näyttää jakson kerrallaan viikon ajan Suomessa. Täällä Virossa en pysty sitä katsomaan YLE:n kautta. Sen sijaan Viron TV:n arkistossa sarjan kaikki jaksot ovat nähtävissä ilman aika- tai maantieteellisiä rajoituksia. Suomessakin sarja on kokonaisuudessaan nähtävissä ETV:n kautta.

  Myös Ruotsin TV:n svtplay.se näyttää Ruotsissa tuotettua materiaalia varsin avokätisesti. Siellä ollaan sitten tiukkapipoisia siitä, että missään muualla (esim Norja, Tanska, Suomi) tehtyä kamaa ei lasketa näkyviin Ruotsin ulkopuolella.

  Ei minulle enää ole suurta väliä, kuka Suomen eduskunnassa valtaa käyttää. Seuraavissa vaaleissa äänioikeus vielä on ja olen ihan tosissani harkitsemassa Piraattipuolueen äänestämistä 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: