FIN-EST = finest

maanantai, kesäkuu 14, 2010 2:45 | Kategoria(t): suomi, tietoyhteiskunta, viro | 3 kommenttia
Avainsanat:

Valtiontalouden Tarkastusvirasto läksyttää Suomen kahta viimeisintä (Vanhasen) hallitusta mielettömästä rahan tuuleen kylvämisestä ”tietoyhteiskunnan” piikkiin, vaikka aikaan ei ole saatu muuta kuin laivaseminaareja ja korruptiivisia projektisopimuksia:

– Toimintaohjelman koordinointiin perustettu viestintäministeri Suvi Lindénin (kok) johtama Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta on muodostunut keskustelufoorumiksi, jolla ei ole ollut merkitystä kehittämistoimenpiteiden toteutuksen edistäjänä, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Tomi Voutilainen sanoo.

– Esimerkiksi yhdessä hankkeen projektissa maksettiin oppilaitosten prosessien määrittelystä konsulteille yli 300 000 euroa, ja projekti seilaili Ruotsin ja Viron lautoilla seminaareja pitämässä, tuloksellisuusjohtaja hahmottaa.

Tarkastajien kritiikki ei ole minulle yllätys. Valtionhallinnossa on niin paljon vanhaa painolastia ja keskenään kilpailevia eturistiriitoja, ettei virkamiesvoimin ole edes mahdollista rakentaa toimivaa ”tietoyhteiskuntaa”. Kuullostaako uskottavalta, jos hallitus antaa virkamiestyöryhmälle tehtäväksi vähentää byrokratiaa?

Viro on siinä mielessä onnellisessa asemassa, että itsenäisyyden palautuessa vuonna 1991 tietoyhteiskunnan suhteen painolastia ei ollut. Hajoavassa neuvostoimperiumissa jopa kopiokoneet ja faksit olivat kaikkien muiden paitsi KGB:n puutelistalla. Koko IT-alan rakentaminen tuli aloittaa tyhjän päältä. Tämä mahdollisti järjen käytöstä sikinevän innovatiivisen lähestymistavan. Muu ei olisikaan ollut mahdollista.

Suomen kannattaisi siis suunnata katseensa etelään ja lopettaa ruotsalaisilta omaksutut isoveljen elkeet Viron suhteen. En tässä yhteydessä käsittele Suomessa yli hilseen meneviä asioita kuten esimerkiksi vaaleissa äänestäminen netin kautta turvallisesti, tulosta vääristämättä ja vaalisalaisuutta vaarantamatta. Vertailen muutamaa arkipäivän tilannetta ja esitän yhden periaatteellisen asettamuksen.

Jos matkustat paikallisjunalla Keravalta Helsinkiin, pääset ehkä nettiin, jos sinulla on itse hankkimasi mokkula. Kun minä matkustan junalla Paldiskista Tallinnaan (tai päinvastoin), kuuluu vapaa wifi itsestäänselvyyksiin. Jokainen itseään kunnioittava majoitus- ja ravitsemusliike Tallinnassa ja muissa Viron suurimmissa kaupungeissa pitää kunnia-asianaan tarjota asiakkailleen maksuttoman wifi-yhteyden. Suomessa näköjään ollaan vasta pähkäilemäsää, josko vapaan wifin käyttämisestä ei tarvitsisi sittenkään rangaista käyttäjää. Huh, huh!

Virolainen henkilökortti on tosi kätevä muoviläpyskä. Sen avulla voi tehdä netissä melkein mitä tahansa, lähitulevaisuudessa ehlä jopa mennä naimisiin ilman, että kummankaan osapuolen pitäisi henkilökohtaisesti mennä papin tai virkavihkijän luokse. Äänestämisestä oli edellä jo puhetta.

Virolaisen henkilökortin menestyksen takana on sama seikka, jonka takia suomalainen henkilökortti on osoittautunut kelvottomaksi. Virossa päätettiin, että henkilökortti korvaa pankkien tunnistautumispalvelut, ei siis täydennä niitä. Toki pankkienkin kautta voi vielä yhtä ja toista toimittaa, mutta henkilökortti (ja siitä seuraavana askeleena jo nyt hyvin toimiva kännykällä tunnistautuminen) avaa periaatteessa kaikki ovet.

Kortti ja mobiili-ID siis tuovat kansalaiselle lisäarvoa verattuna pankkitunnuksiin. Lisäksi ne ovat pankkitunnistautumiseen verattuna turvallisempi metodi. Ja tässä lupaamani periaatteellinen kannanotto: tehkää niin, että pankit hyväksyvät kortilla tai kännykällä tunnistautumisen, mutta heittäkää se pankkien TUPAS ulos julkisen hallinnon tunnistautumismenetelmistä. Kuka viitsii hankkia sähköisen henkilökortin tai tunnistamistoiminnon SIM-korttiinsa, jos saman asian ajaa pankkitunnuksilla?

FIN-EST -teemoilla keskustelimme hiljattain Helgen kanssa, sopivasti matkalla Tallinnnasta Helsinkiin. Puhetta oli paljosta muustakin, esim. verkottuneesta liiketoiminnan ja kultuurin sillanrakentamisesta. Näin ollen edistyksellisin osa Suomen verkottuneesta elinkeinoelämästä on tiedostanut, että kana kusee etelästä.

FIN + EST on finest. Eli kaikista hienoin asia, jos FIN tiedostaa, että EST on tällä kertaa se puoli, josta kannattaa ottaa oppia.

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Täyttä asiaa. Mutta eihän meillä voida antaa ilmaisia wifejä. Miten kävisi silloin Soneran, DNA:n ja Elisan. Ei voi, ei voi.

  2. Elisa toimii myös Virossa ja Viron suurin operaattori EMT Elion taas on Telia-Soneran tytäryhtiö ja hyvinhän niillä täällä menee. Jonkunhan täytyy tuoda netti siihen wifi-spottiinkin. Eikä kukaan sentään jätä kotoista nettiyhteyttään tilaamatta, vaikka kaupungilla ja junassa wifiin pääseekin. Jokapaikan wifi tuo lisäarvoa.

  3. Täsmennyksenä FIN-EST -postitukseen…

    Tätä postitusta kirjoitan paikallsjunassa Paldiskista Tallinnaan. Wifi pelaa loistavasti. Selaimeeni oli kotona vahingossa jäänyt avoimeksi välilehti, jossa juoksee Viron TV:n suora lähetys.  Sekin striimi pyöri junaolosuhteissa ongelmitta. Kuten viime…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: