Juhannus meni jo

perjantai, kesäkuu 25, 2010 17:42 | Kategoria(t): suomi, viro | Jätä kommentti
Avainsanat:

Jokseenkin hölmö tunne on lukea Twitteristä viserryksiä, joiden mukaan tänään olisi juhannusaatto. Sehän oli jo toissapäivänä ja eilen oli juhannuspäivä. Toisaalta jos olisin viitsinyt tänään matkustaa Suomeen, olisin kokenut tuplajuhannuksen.

Virossa juhannuspäivä on aina kesäkuun 24. riippumatta siitä, mikä viikonpäivä se sattuu olemaan.  23. kesäkuuta puolestaan on paitsi juhannusaatto, myös voitonpyhä. Sitä vietetään vuodesta 1934 alkaen 23.6.1919 balttiansaksalaisesta Landeswehrista saavutetun voiton muistoksi.

Suomessa ei liene yleisesti tiedossa, että Viron Vapaussotaa käytiin paitsi maahan hyökänneitä Neuvosto-Venäjän joukkoja, myöskin saksalaisia vastaan. Kun venäläisistä oli selvitty, piti vielä häätää saksalaisparonien varustamat joukot Etelä-Virosta. Niitä seurattiin Latviaan saakka ja ratkaiseva Võnnun taistelu käytiin Pohjois-Latviassa sijaitsevan Cesisen kaupungin lähellä 19.-23.6.1919.

Voitonpäivänä järjestetään eri puolilla Viroa – tänä vuonna Viljandissa – sotilasparaati, johon sotaväen lisäksi osallistuvat maanpuolustusjärjestöjen osastot. Otettuaan paraatin vastaan Tasavallan Presidentti sytyttää voitontulen soihdusta jokaisen maakunnan suojeluskunnan (Kaitseliit) soihdun, jolla voitontuli kuljetetaan maakuntakeskuksiin. Siellä siitä sytytetään juhannustulet, jotka useassa tapauksessa myös viedään ympäri maakuntaa paikallisten kokkojen sytykkeeksi. Siten voitonpäivän juhlinta muuttuu sujuvasti juhannuksenvietoksi.

Itse juhannus sujuu Virossa suuressa määrin samoin kuin Suomessakin. Asiaan kuuluvat siten kokkojen lisäksi mm. grillaaminen, viinan kanssa läträäminen, juhannustaiat, liikenneonnettomuudet, hukkumiset ja kaikki muu, mikä juhannuksen kanssa on totuttu yhdistämään. Poliisilla ja pelastusviranomaisilla riittää töitä.

Turhia ja tarpeettomia kaupankäynnin rajoituksia Virossa ei toki ole. Itse kävin lähikaupassa täydentämässä olut- ja viinavarastojani juhannusaattoiltana kello yhdeksän jälkeen. Olisin tarvittaessa voinut käydä juhannuspäivänäkin; Virossa saa myydä viinaa aamukymmenestä iltakymmeneen, oli sitten joulu tai juhannus. Sadan metrin etäisyydellä residenssistäni sijaitsee kaksikin alkoholin myyntipistettä, toinen ruokakaupan yhteydessä ja toinen erillinen viinakauppa (yksityinen).

Eipä siis liene ihme, etten viitsinyt tänään Suomeen matkustaa. Juhannus oli ja meni eikä siitä enää uudestaan lämmittämällä mitään maukasta olisi saanut aikaan. Tänään on arkipäivä ja edessä odottaa sitten viikonloppu. Aika moni lienee toki tänään töistä laistanut, vaikka ei olisikaan aloittanut kesälomaansa.

Niille toivotan hauskaa ja turvallista, mutta en suinkaan vesiselvää juhannusta, jotka sen viettämistä vasta aloittavat.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: