Vitsaus nimeltä Big Brother

perjantai, elokuu 27, 2010 14:52 | Kategoria(t): media, tv | 4 kommenttia
Avainsanat:

Tämän postituksen tarkoituksena ei ole siunailla, kuinka älytön ohjelma Big Brother on. En aio myöskään arvostella lähetyksessä mukana olevia tai arvailla heidän motiivejaan osallistumiselle. En myöskään spekuloi sitä, miksi tuo roskasarja on niin suosittu kuin on.

Isoa veljeä olen lyhytaikaisesti seurannut joskus viime vuosituhannella jonkun saksalaisen satelittikanavan välityksellä ja se riittää. Minulla ei siten pitäisi olla syytä suhtautua nyt Suomessa alkaneeseen isoveljeilyyn millään tavalla. En välittäisikään siitä tuon taivaallista, jollei se sattuisi häiritsemään muun Suomesta peräisin olevan tv-tarjonnan katsomista.

Suomen ulkopuolella ei virallisesti ole kovin helppoa saada nähtävilleen suomalaista tv-sisältöä. YLE Areena on mahtavan mainio juttu, mutta valitettavasti sen sisällöstä katsotaan tarpeelliseksi näyttää ulkosuomalaisille vain mitätön murto-osa. Uutisia ja ns. ajankohtaisohjelmia sieltä saa nähtäväkseen kyllästymiseen asti. YLEn tv-uutiset eivät todellakaan ole mikään ensisijainen uutislähde, jonka seuraamiseen aamusta iltaan tunnettaisiin maan ulkopuolella pakottavaa tarvetta. Urheilua näytetään valikoidusti, draama sen sijaan on lähes kokonaan rajattu vain Suomessa katsottavaksi.

Juuri YLE:n draamasisällön saaminen koko maailmassa nähtäväksi on ulkomailla asuville suomalaisille ja suomea ymmärtäville Suomen ystäville ensiarvoisen tärkeä asia. Se on myös tärkeä koko suomaiaisen kulttuurin jatkuvuudelle maan rajojen ulkopuolella, koska auttaisi kulttuuriperinnön siirtämistä nuoremmille sukupolville. Kielikään ei ruostu helposti, jos sen osaamista voi ylläpitää seuraamalla kiinnostavaa tv-sisältöä.

Syynä jakelurajoituksille on epäilemättä surullisenkuuluisa tekijänoikeusfarssi. Karkeasti arvioiden suomenkieltä ymmärtäviä on maailmassa ehkä maksimissaan 7 miljoonaa, joista noin 1,5-2 miljoonaa asuu Suomen ulkopuolella. Siten ei ole vaaraa, että jakelurajoitusten poistaminen aiheuttaisi tekijöille korvaamatonta vahinkoa. Tuskin nyt äidinkielenään englantia, espanjaa, ranskaa, kiinaa, venäjää, arabiaa tai muita maailmankieliä puhuvat ihmiset sankoin joukoin ryntäisivät katsomaan oudon pohjoisen maan tv-sisältöä, josta ei ymmärretä sanaakaan.

Jakelukanavana Areena olisi parhaimmillaan juuri Suomen ulkopuolella. Katsottavuus itselle sopivana aikana eliminoisi aikaerosta johtuvan katseluesteen. Mihin muuten nettijakelua tarvitaan maassa, jossa lähes joka tönössä on nauhoittavat digiboksit, joihin signaali kulkee eetterin tai kaapelin välityksellä Hangosta Utsjoelle saakka? Suomen rajojen sisällä Areena on kiva mutta marginaalinen lisämauste, ulkomailla se sen sijaan olisi vertaansa vailla.

Miten tämä kaikki sitten liittyy Big Brotheriin? Sehän ei edes ole YLEn ohjelma. Hyvin läheisesti liittyy.

Kun suomalaista tv-tarjontaa ei saa nähdäkseen virallista kanavaa käyttäen, on etsittävä epävirallisia. Yksi sellainen on Anywheretv.fi. Se striimaa reaaliajassa kaikkien suomalaisten maksuttomien tv-kanavien lähetyksiä. Maksua vastaan niitä voi myös tallentaa palvelimelle myöhemmin katsottavaksi. Tv-kanavat suhtautuvat tämänkaltaisiin yrittäjiin nuivasti muistamatta, että juuri itse luovat niiden palveluille kysyntää rajoittamalla tarjontansa saatavuutta.

Parempien vaihtoehtojen puuttuessa olen katsonut joitain itseäni kiinnostavia YLEn ohjelmia Anywheretv.fi:n striimin kautta. Niin paljoa kiinnostavaa sisältöä Suomessa ei ole, että viitsisin maksaa tallennuksesta. Saitin taso on keskinkertainen; elokuun alussa se oli jopa muutaman viikon kokonaan maassa. Jos mielenkiintoa ja kärsivällisyyttä riittää, saa sieltä hätäisesti katsoa kaikista kiinnostavimman osan ohjelmistosta.

Tai saisi, jos ei olisi Big Brotheria. Jostain käsittämättömästä syystä tämä television rikkaruoho on äärettömän suosittu. Koska Anywheretv.fi näyttää myös SubTV:n kanavaa, ryntää sinne BB:n lähetyksen aikana sellainen määrä uteliaita, että striimi alkaa pätkimään kaikilla kanavilla. Sama ilmiö oli viimeksi havaittavissa jalkapallon ja jääkiekon mm-kisojen sekä talviolympialaisten aikana. Katselepa siinä sitten draamasarjaa YLEn kanavalta, kun kuva ja ääni takkuavat ja selainta saa alvariinsa päivittää!

Näistä keskustelimme eilen illalla Twitterissä Rain Koolin kanssa. Rain ehdotti, että YLE Areenan vapauttamiseksi tulisi tehdä nettivetoomus. Itse olen tätä jo ennenkin miettinyt. En vielä ole varma, millä tavalla tulisi toimia, jotta siitä olisi toivottua hyötyä.

Isot veljet tositv:nä tulevat ja menevät eli nyt ajankohtainen katseluhaitta on vain väliaikainen. Isoveli YLE voisi sen sijaan tehdä kulttuuriteon ja luopua turhista ja tarpettomista katselurajoituksistaan. Riittäisi sitä kaistanleveyttäkin sitten sen verran enemmän niille, jotka haluavat BB:tä töllöttää.

Mainokset

4 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. En vuosiin katsonut lainkaan televisiota, mutta vuosi sitten hankin tv-kaistan. Sen jälkeen television katseluni on salakavalasti kasvanut. Melkein joka ilta tulee tiiratuksi tunnin verran jotain. Mieluiten soisin, että Areena olisi se keskitetty paikka, jonka kautta se onnistuisi, mutkun ei ole, ostan tv-kaistalta palvelun. Ja ihan niin kuin kirjoitat, etenkin ulkosuomalaisille soisi, että äidinkielistä ohjelmaa olisi tarjolla.

  2. Ymmärtääkseni tuo Tv-kaistan tallennuspalvelu toimii kohtalaisesti. Ei Suomen kanavilla kuitenkaan ihan niin kiinnostavaa tarjontaa ole, että siitä maksaa haluaisin. Korkeintaan voisin kertaluontoisesti maksaa pienen summan jostain erityisen kiinnostavasta ohjelmasta tai sarjasta.

  3. Tv-kaista maksaa satasen per vuosi, mikä on minun budjetissani vielä ihan käypänen hinta siitä ilosta, että voin katsella ohjelmat silloin kun itselle sopii. Nykyään sieltä näkyy neljän viikon ohjelmat.

    T. Sä

  4. On se mulle pikkuisen liikaa siihen nähden, mitä sillä näkee. Voisin ilman suuria tuskia luopua suurimmasta osasta katsomastani sisällöstä. Jos tuon vuosimaksun maksaisin, tulisi varmaan katsottua sellaistakin, mistä en varsinaisesti välitä ja sekin aika olisi pois jostain muusta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: