Kieltenopetus on Suomen sisäinen asia

maanantai, joulukuu 20, 2010 14:20 | Kategoria(t): kieli, koulutus, ruotsi, venäjä | 2 kommenttia
Avainsanat:

Ruotsin media on seurannut varovaisella mielenkiinnolla Suomessa vellovaa pakkoruotsikeskustelua. Ruotsissa on kuitenkin tarkoin varottu ottamasta kantaa asiaan kuten oikein onkin. Ruotsinkielen asema Suomessa luonnollisesti kiinnostaa Ruotsia ja ruotsalaisia, mutta se on kuitenkin Suomen sisäinen asia.

Myös venäjänkielen asema Suomessa kiinnostaa Venäjää ja venäläisiä, mutta siellä ei ujostella ottamasta asiaan kantaa. On ennenkuulumatonta, että päämisiteri Kiviniemi edes keskustelee Putinin kanssa Suomen sisäisistä asioista. Se ei ole toki ennenkuulumatonta, mutta sitäkin asiattomampaa, että Venäjän diktaattori pääministeri katsoo asiakseen antaa Suomelle neuvoja.

Kieltenopetus Suomen kouluissa on Suomen sisäinen asia. Se ei kuulu Ruotsille eikä Venäjälle. Ruotsi tämän sentään ymmärtää ja tunnustaa.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Venäjän perustuslain mukaanhan federaation on suojeltava kansalaisiaan myös ulkomailla. Ehkä pääministeri tulkitsee käsitettä laajasti.

    Jos olisin itse joku ministeri, jota asia koskee ja keskustelisin Ruotsin tai Venäjän vastaavan ministerin kanssa, esittäisin varmastin toiveita, voisiko suomen kielen asemaa parantaa esim. Tornionjokilaaksossa ja Karjalan tasavallassa, jotka ovat perinteisesti suomenkielisiä alueita (approksimoiden meänkieli ja vienankarjala standardisuomen kanssa samaksi kieleksi).

  2. Ruotsissa meänkieli om vähemmistökielen asemassa (muita vähemmistökieliä ovat saame, viro ja jiddish), mutta vain ruotsi on virallinen. Karjalassa suomi on jopa virallinen kieli, mutta sillä ei käytännössä voi hoitaa virallisia asioita, koska virastoissa sitä ei osata. Tilanne on samanlainen kuin Virossa neuvostoaikana: vironkieli oli periaatteessa samanarvoinen venäjän kanssa, mutta sillä ei saanut asioita hoidettua.

    Kansalaisten suojeleminen on vähän eri asia kuin toisen valtion sisäisiin asioihin puuttuminen. Tai ainakin sen pitäisi olla, Venäjähän tulkitsee tätä(kin) omalla tavallaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: