Vitosia pankkiautomaatista

keskiviikko, tammikuu 12, 2011 5:33 | Kategoria(t): raha, viro | 3 kommenttia
Avainsanat:

Lähes kaksi viikkoa on Virossa ollut virallisena maksuvälineenä euro ja kruunuilla maksaminen siirtymäajan puitteissa päättyy ylihuomenna. Pankkitileillä olevat rahat muutettiin euroiksi uudenvuoden yönä ja korttimaksut on vuoden alusta lähtien velotettu tileiltä euroissa. Pankkiautomaateista saa ainoastaan euroja.

Kortilla maksaminen onnistuu lähes kaikkialla joten käteistä rahaa en paljoa tarvitse. Pienissä kahviloissa ja kioskeissa sekä torikauppiailla ei kuitenkaan yleensä ole maksuterminaalia eli pieni määrä käteistä on aina hyvä olla lompakossa. Maanantaina kävin ensimmäistä kertaa nostamassa euroja automaatista.

Kolme 5 € seteliä

Toisin kuin Suomessa, saa virolaisilta automaateilta myös pienimpiä euroseteleitä. SEB-pankin automaatti täällä Paldiskissa antoi 15 € nostosta kolme vitosen seteliä. Kruunuaikana pienin automaatista saatava seteli oli 25 kruunua, joka vastaa 1,60 euroa. Kun kauppareissusta voi hyvin selvitä vitosellakin, olisi suomalainen systeemi täällä mahdoton. Kyllä kaksikymppinen näillä hinnoilla on sangen iso raha, jolla minäkin teen jo runsaanpuoleiset viikko-ostokset.

Vaikka en käytä käteistä juuri nimeksikään, syötän ne vähäisetkin käsieni kautta kulkevat setelirahat EuroBillTrackeriin. Setelien kiertoa jäljittävän saitin tietokannan avulla saan tietää kunkin setelin alkuperän: esimerkiksi kuvassa olevat kolme vitosta on painettu Berliinissä ja ne on laskettu liikkeelle Saksaa varten. Jos joku muu olisi syöttänyt aikaisemmin jonkun noista vitosista EuroBillTrackeriin, olisin saanut heti tietää, kuka, milloin ja missä. Jos taas joku ne myöhemmin syöttää, ilmoitetaan vastaavat tiedot minulle sähköpostissa.

Eurolla ei ole viime aikoina mennyt kovin hyvin. Euroalueen laajeneminen Viroon on oikeastaan ainoa euroa koskeva hyvä uutinen pitkään aikaan. Niinpä siitä otettiin kaikki mahdollinen irti. Uudenvuodenjuhlat olivat varsin suurellinen spektaakkeli.

Vodpod videos no longer available.

Minulle tämä on jo toinen euroon siirtyminen joten sillä alalla olen jo suorastaan veteraani. Eipähän enää tarvitse vekslailla eurojen ja kruunujen välillä, mikä säästää aikaa, vaivaa ja rahaakin. Samahan se on mikä nimi rahalla on, kunhan sitä vain olisi enemmän.

Mainokset

3 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Joo, arvokaan ei merkitse niin paljon kuin määrä. Vaikka vähempi vois riittää, jos arvo on korkea. Iloinen olen joka tapauksessa Viron eurosta, olenhan ollut omalta pieneltä osaltani tasoittamassa tietä euron eteen jo toistakymmentä vuotta.
  Sitä kyllä pelkään, että Viron hintataso nousee.
  Juhlat oli tosi komeat.

 2. Pretentious indeed, somehow I didn’t think an outer space alien would let his ”package” show thru his other-worldly tights. Head uut aastat

 3. @Helena:

  Hinnat ovat jo nousseet ennen euroa, mutta on lähes mahdoton todeta ja varsinkin todistaa, kuinka suuri osa siitä johtuu suoranaisesti eurosta. Luulen, että käy samoin kuin Suomessakin, että pienet hinnat tuppaavat nousemaan varsinkin paikoissa, joissa tyypillisesti maksetaan käteisellä. Kalliiden tuotteiden (kestokulutushyödykkeiden) hinnoissa ei ole juurikaan nostamisen varaa, saattavatpa jotkut hinnat laskeakin.

  @Pat:

  You never know about alien customs. No bable fish available 🙂

  It was not just a party for euro. Tallinn is also one of the two European Capitals of Culture this year. Hence the extensive celebration.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: