Ensimmäinen kuukävely

sunnuntai, elokuu 26, 2012 15:57 | Kategoria(t): henkilökohtainen, historia | Jätä kommentti
Avainsanat: , , ,

Ensimmäisenä ihmisenä Kuussa kävellyt Apollo 11n komentaja Neil Armstrong kuoli eilen. Yleisradio kyselee asian tiimoilta henkilökohtaisia muistoja ensimmäisestä kuukävelystä. Niinpä ryhdyin kaivelemaan muistiani, kun siellä vielä on kaiveltavaa.

Vaikka Suomessa oli aamuyö, katsoimme suoraa tv-lähetystä neljästään isän, äidin ja yökylässä olleen pikkusiskoni kummitädin kanssa. Systereitä ei herätetty: ilmeisesti eivät halunneet. Vanhemmat tuskin olisivat ainutkertaista kokemusta heiltä muusta syystä kieltäneet. Nuorin sisaristani olikin vasta neljävuotias.

Herätyskello oli jo ajoissa soimassa ja kahvia keitettiin useampiakin pannullisia. Odottaa pitikin kauan, sillä etukäteen ilmoitettuna aikana ei suinkaan ollut vielä kuukävelyä nähtävissä. Sen sijaan studiontäysi asiantuntijoita Pertti Jotunin johdolla selitti kansalle, mikä merkitys koko asialla oli. Sen osan ohjelmasta olisi hyvin voinut jättää pois tai näyttää jossain muussa yhteydessä.

Pitkän odotuksen jälkeen astronautit sitten tulivat näkyviin, ja Armstrong lausui kuuluisat sanansa (”That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.”). Pakollisiin kuvioihin kuului tietysti myös puhelu presidentti Richard Nixonilta. Jompikumpi astronauteista (en muista, oliko se Armstrong vai Aldrin) sanoi, että on suuri kunnia puhua presidentin kanssa. Muistan ajatelleeni, että kunnia on pikemminkin Nixonin puolella.

Jälkikäteen ajatellen mustavalkoisessa televisiolähetyksessä senaikaisella sateliittitekniikalla oli varsin vähän nähtävää. Jos vastaava tapahtuma olisi tänään nähtävissä, en ainakaan panisi sen takia herätyskelloa aamuyöllä herättämään. Muutoinkin katsoisin tapahtumaa ehkä vain siinä tapauksessa, että ei ole parempaakaan tekemistä.

Silloin spekuloitiin, että Kuussa käymisestä tulisi niin tavallinen asia, että sinne vielä meidän elinaikanamme järjestettäisiin turistimatkoja. Eipä ole tullut, mutta ei ole väliksikään.

Mainokset

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: