Kirottu captcha

sunnuntai, helmikuu 24, 2013 5:34 | Kategoria(t): blogosfääri, internet, sosiaalinen media | 2 kommenttia
Avainsanat: , ,

Zepa kirjoittaa spämmikommenttien suodattamisesta captcha-risuaidan avulla. Tämä tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että robottien generoimien roskakommenttien eliminoimiseksi kommentoijan on todistettava olevansa ihminen katsomalla kuvatiedostosta (kutsutaan nimellä captcha) kirjain- ja numeromerkkejä simuloivan risuaidan kuvaama merkkijono ja kirjoitettava se ennen kommenttinapin painamista. Robotti ei tähän pysty, mutta valitettavasti ei usein myöskään ihminen.

Minulle sattui hiukan aikaa sitten erittäin turhauttava kokemus eräässä foorumissa, jonka käyttäjäksi halusin rekisteröityä. En kertakaikkiaan kuitenkaan useasta yrityksestä huolimatta kyennyt kirjoittamaan merkkejä siten, että ne olisi hyväksytty ja rekisteröintini mennyt läpi. Ne captcha-jonot on tarkoituksella tehty mahdollisimman epäselviksi ja tässä iässä näkeminen ei muutenkaan ole niin hyvä kuin joskus muinoin.

Minun kannaltani asia oli erityisen kiusallinen siksi, että juuri tuossa foorumissa kirjoittamaan minua motivoi eräs potentiaalinen ansaintamahdollisuus. Muussa tapauksessa olisin epäilemättäkin viitannut koko foorumille risaisella kintaalla. Kyllähän internetissä riittävästi tilaa löytyy, johon tekstini mahtuu. Tavallisesti vältänkin sellaisia alustoja, joissa on tämä captcha-kiusaaja.

Ilmeisesti foorumissa oli osattu ennakoida ongelmia, koska koodin kanssa vaikeuksissa olevia kehotettiin lähettämään postia ylläpidolle. Mainiota, ajattelin ja kirjoitin kirjeen, jossa vakuutin, että en ole robotti sekä valittelin, etten siitä huolimatta kertakaikkiaan selviä tehtävästä. Kysyin kohteliaasti, voisiko ylläpito auttaa minua.

Seuraavana päivänä sain vastauksen, jossa tilannetta kohteliaasti pahoiteltiin, mutta samalla kerrottiin, että minua ei voida auttaa, koska foorumi on tehty valmisohjelmalla, jonka asetuksia ei voi muuttaa eikä siten myöskään kiertää captcha-koodia. No, mitähän varten sitten ylipäänsä kehotettiin ottamaan yhteyttä, jos on ongelmia?

Tässä nimenomaisessa tapauksessa ongelmani ratkesi tavalla, joka toimii, mutta en silti pidä siitä: koodin syötti sisään ystävällinen sekä itseäni nuorempi ja tarkkasilmäisempi lajitoveri. Periaatteenani on ,että internet on ihmisiä eikä robotteja varten ja vanhenevakin henkilö on ihminen. Captcha-koodit haluaisin koota koko netistä, pyörittää niistä jättiläismäisen pallon ja tunkea sen syvälle johonkin captchan kehittäjän ruumiinaukkoon.

Edellämainitussa Zepan postituksessa käsitellään samaa captcha-ongelmaa blogikommentoinnissa. Alustoista mainitaan erityisesti Blogger ja WordPress. Itse postituksen lisäksi suosittelen lukemaan myös kommentit, joissa asiasta käydään ansiokasta keskustelua.

Mainokset

2 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Ehkä nämä kapsukat on netin tapa kertoa meille, että vanhukset vois mennä kiikkustuoliin muistelemaan nuoruuttaan ja silittämään kissaa, teitä ei täällä tarvita :->

  • Ehkä. Toisaalta internet ei myöskään ole itsenäinen eikä monoliittinen infosubjekti vaan yhteydenpitokanava samalla tavalla kuin esimerkiksi puhelinverkko, posti tai radioaallot. Ihmisten välinen tietoliikenne on infran puitteissa toimiva infosubjekti samalla tavalla kuin radioaallot eivät ole viihde- eikä uutiskanava vaan infra, jonka puitteissa radio- ja tv-kanavat välittävät uutisia ja viihdettä. Tuollainen tulkinta captchasta on vähän sama kuin se, että radioaaltojen etenemisen tekniikka olisi jollain ihmeellä konstruoitu siten, että 50 vuotta täyttäneet eivät voi katsoa telkkaria.

   (Havinnollistan poikkeamalla aiheesta: jos katson esimerkiksi YLEn uutisia Areenasta, niin katselenko silloin telkkaria vai käytänkö internettiä? Tutkitaan ja taivastellaan paljon, kuinka kauan vaikkapa nuoret käyttävät aikaa netissä. Todellisuudessa tämä ei merkitse yhtään mitään eikä siitä voi päätellä mitään. Oleellista on vain se, mitä tuona aikana tehdään eikä se, että se tapahtuu internetin välityksellä.)

   Analogia toimii myös fyysisessä liikenteessä. Esimerkiksi rautatiet olisi suunniteltu siten, että juna ei lähde liikkeelle, jos kyydissä on yksikin viisikymppinen tai vanhempi.

   Kaiken edelläolevan voi ilmaista lyhyemminkin, peräti yhdellä lauseella: captcha ei estä minua käyttämästä internettiä vaan osallistumasta keskusteluun.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.

%d bloggers like this: