Tarja jääköön kotiin!

keskiviikko, 11 heinäkuun, 2007 6:09 | Kategoria(t): eu, suomi, venäjä, viro | 7 kommenttia

Eesti Päevaleht kirjoittaa, että Venäjän pesidentti Vladimir Putin on kutsunut 19.7.2007 Mordvassa pidettävälle suomalais-ugrilaiselle kultuurifestivaalille presidentti Tarja Halosen ja Unkarin pääministerin Ferenc Gyurcsányn, mutta jättänyt Viron johtajat kutsumatta. Virosta on kutsuttu ainoastaan osanottajia heimopäivien kulttuuriosaan.

Virolainen kansanedustaja Marko Mihkelsson kirjoittaa blogissaan, että Halosen tulisi antaa Putinille rukkaset. Mihkelssonin mukaan Halonen ja Ferenc Gyurcsány antaisivat aihetta kyseenalaistaa koko EU:n solidaarisuuden, jos osallistuisivat tapahtumaan ilman Viron presidenttiä tai pääministeriä:

Nii president Tarja Halonen kui peaminister Ferenc Gyurcsany paneksid tõsise kahtluse alla Euroopa Liidu solidaarsuse, kui läheksid sellele üritusele ilma Eesti kolleegita.

Mihkelsson on tietenkin täysin oikeassa. Kun suomalais-ugrilaisista kansoista vain kolmella (Unkari, Suomi ja Viro väkiluvun mukaisessa suuruusjärjestyksessä) on itsenäinen valtio, on valtiojohdon kutsumista vain kahdesta maasta pidettävä röyhkeänä provokaationa. Mihkelsson osuu myös naulan kantaan todetessaan, että huolimatta päinvastaisista diplomaattien vakuutteluista Venäjä ei tunnu olevan halukas normalisoimaan suhteitaan Viron kanssa.

Olisin todella pettynyt presidentti Haloseen, jos hän suostuisi tukemaan Putinin ”hajoita ja hallitse” -politiikkaa. Nyt on aika näyttää sitä solidaarisuutta, josta Halonen on koko poliittisen uransa aikana niin moneen kertaan ja niin ansiokkaasti puhunut.

Edit: Todella hävettää lukea Mihkelssonin postituksen kommenteista suomalaisten lähettämää lukijapalautetta!

7 kommenttia »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Menee jännäksi, mitä Halonen tekee. Veikkaan, ettei anna rukkasia.

  2. Niin, minun kehotukseni tuskin vaikuttaa asiaan mitään, painetta pitäisi tulla EU:n korkeilta fiskaaleilta.

  3. Mitä sillä voitetaan, jos Tarja jää kotiin? Miten se hyödyttää Viroa? Miten se vaikuttaisi Suomen ja Venäjän väleihin? Nämähän ovat tunnetusti hyvin tunneherkkää aluetta, jossa ei kannata pelata liikaa.
    Kun kutsu on käynyt, sen myötä tulee aina mahdollisuus keskustella asioista. On varmaan tehokkaampaa keskustella asiasta, kun leikkiä hiekkalaatikkotavoilla ja jäädä pois. Sillä keinolla ei ainakaan asiaan tule muutosta, vaan saattaa tulla boikottia myös Suomea kohtaan.

    Miten ”hajoita ja hallitse” politiikka ilmenee jossain kutsussa jonnekin juhliin? Eiköhän sentään jokainen valitse juhlavieraansa itse! Tottakai tuntuu loogiselta, että Viron tulisi olla mukana, mutta ei muut maat voi pakottaa ketään kutsumaan ketään. Eikä edes pidä voida.
    Venäläiset ovat valinneet itse presidenttinsä ja tapa, jolla siellä toimitaan, on heidän. Niin se on muuallakin. Oikea tai väärä tapa, se on maan sisäinen asia.

  4. Venäjä ei jätä käyttämättä yhtään tilaisuutta lyödä kiilaa EU:n yhtenäisyyteen, sitä tämä hajottaminen ja hallitseminen tarkoittaa. Se yrittää koko ajan ja ihan kaikessa panna EU-maita keskenään eriarvoiseen asemaan. Tämän tarkoituksena on romuttaa EU:n yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

    Kyllä minua huolestuttaa Venäjän luisuminen yhä syvemmälle stalinismiin. Se ei ole Venäjän sisäinen asia, koska stalinistinen Venäjä on uhka koko maailmalle. Myöskään Venäjällä asuvien pienten suomalais-ugrilaiskansojen järjestelmällinen venäläistäminen ei ole Venäjän sisäinen asia. Venäjän sisäinen asia ei ole myöskään esimerkiksi kieltäytyminen antamasta tietoja hiljattaisten nettihyökkäysten tekijöiden selvittämiseksi eikä sen jatkuva sekaantuminen naapureidensa asioihin. Sisäasia ei ole myöskään jatkuva kansainvälisten sopimusten rikkominen, mikä ilmenee mm. kilometrien rekkajonoina rajoilla, myös Suomen, tai vaikkapa suomalaisyrityksen ulos savustamisena satamaterminaalihankkeesta.

    Noin puusta katsoen näiden asioiden liittymistä toisiinsa on ehkä vaikea havaita, mutta Venäjällä ei tehdä mitään sattumalta. Tähän liittyy myös historian uudelleen kirjoittaminen sellaiseksi kuin se oli syvimmän stalinismin aikana.

    Suomen ja Unkarin johto voi toki luulla, että voisi olla paikallaan ottaa kutsu vastaan ja ilmaista paikan päällä protesti sekä Viron kutsumatta jättämistä että sukulaiskansojen huonoa kohtelua vastaan. Käytännössä se ei kuitenkaan muuttaisi sitä, että EU:n yhtenäisyys olisi de facto hajotettu, mitä Venäjän propagandakone sitten ahkerasti toistaisi kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa yhteyksissä.

    Kuten EU-komission presidentti Jose Manuel Barroso totesi Sotsin huippukokouksessa, jos Venäjällä on ongelma Puolan, Viron tai Liettuan kanssa, sillä on ongelma koko EU:n kanssa. Presidentti Halonen oli tuossa tilaisuudessa paikalla eikä ole sitä varmasti unohtanut.

  5. Jaan minäkin Larkon huolet Venäjän nykykehityksestä mutta Plumerian tavoin en ymmärrä, miten Halosen kieltäytyminen juhlista vaikuttaisi noihin asioihin millään tavoin.
    Mitään kiilaa ei tietenkään tule EU-maiden välille elleivät nämä maat itse omalla käytöksellään sitä aiheuta. Mielestäni Mihkelssonin reaktio on juuri sellainen, jota Venäjä toivoikin: saada EU-maat keskenään erimielisiksi asian suhteen. Tökeröä politiikantekoa Viron mepiltä enkä ymmärrä hänen motiivejaan tehdä asia julkiseksi. Sisäpoliittisia pisteitä Venäjä-vastaisuudella?

  6. Kuulin äsken Vikerraadiosta että presidentti Halonen on tänään Tallinnassa tavannut presidentti Ilveksen yksityisesti, (ilmeisesti myöskin Latvian uuden presidentin, joka ”sattumalta” oli juuri tänään työvierailulla). Halonen ja Ilves ovat keskustelleet tästä(kin) asiasta. Uutisen sanastus oli hämärähkö, mutta vihjattiin, ettei Ilves olisi ottanut asiaan jyrkkää kantaa. Palaan asiaan, kun saan tietoa muista lähteistä.

  7. […] Viime viikolla suosittelin provokatiivisesti presidentti Tarja Haloselle kieltäytymistä diktaattori Putinin kutsusta matkustaa […]


Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.