Mainilan laukausko?

keskiviikko, 8 elokuun, 2007 22:13 | Kategoria(t): historia, venäjä | Jätä kommentti
Avainsanat:

Spiegel Online International kirjoittaa ristiriitaisista tiedoista, väitteistä ja vastaväitteistä Georgian pudotetun suutariohjuksen yhteydessä. USA:n Euroopan asioiden apilaisulkoministeri Matt Bryza jää lausunnossaan varovaiseksi:

”We can’t say who did what at this point,” said Matt Bryza, US Deputy Assistant Secretary of State for European Affairs, speaking to Reuters on Wednesday with an implicit warning to Russia. ”We have no indication that Georgia targeted itself … We have not seen a shred of evidence to suggest that is what happened.”

Osapuolet syyttävät välikohtauksesta toisiaan. Georgia pitää sitä röyhkeänä provokaationa, kun taas Venäjän propagandakone syyttää Georgiaa lavastuksesta väittäen, että suutariohjus on Georgian itsensä laukaisema.

Venäjällähän on tietysti omakohtaisia historiallisia kokemuksia Mainilan laukauksista kuten myös historian väärentämisestä. Tässä yhteydessä suosittelen oheislukemiseksi Kalle Kniivilän postitusta vuoden 1937 terrorista. Siinä rytäkässä murhattiin ja suljettiin keskitysleireille myös huomattava määrä Suomesta paenneita sekä amerikansuomalaisia kommunisteja.

Kun Putin nyt tuntuu olevan sitä mieltä, että Stalinin terrorista oli pikemmin hyötyä kuin haittaa, jään mielenkiinnolla odottamaan seuraavaa historianrevisiota. Ehkä saamme siitä lukea, että talvisodan aloittikin Georgia!

Edit: Aiheeseen liittyy myös DN:n tuore artikkeli Stalins terror försvaras i Putins nya skolböcker

Jätä kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Jätä kommentti

Pidä blogia WordPress.comissa.
Entries ja kommentit feeds.