Onko väärin arvaaminen rikos?

keskiviikko, 23 huhtikuun, 2008 7:23 | Kategoria(t): internet, wifi | 1 kommentti
Avainsanat:

Netissä keskustellaan kiivaasti siitä, onko vahingossa tai tarkoituksella avoimeksi jätetyn wifi-verkon käyttäminen hyväksyttävää vai suorastaan rikollista kuten Salon käräjäoikeus on tuomiossaan katsonut. Asia puhuttaa myös kansanedustajia: Jyrki Kasvin mielestä lakia pitää muuttaa, jos se mahdollistaa tällaisen tuomion, Paavo Arhinmäki puolestaan on tehnyt asiasta eduskuntakyselyn. Petteri Järvinen on kansanedustajien kanssa eri mieltä.

Minusta kyllä tuntuu, että Salon käräjäoikeus ei tainnut miettiä asiaa siltä kannalta, miltä nyt keskustellaan. Jutussa tuomittua syytettiin nimittäin tietomurrosta, mutta näyttö ei riittänyt siitä tuomitsemiseen, koska potentiaalisia murtautujia olisi kyseisen verkon kautta voinut olla satoja. Luvattomana tuomittu käyttö tuli ilmi murron tutkimuksissa. Luulenpa, että oikeus läjäytti sakot luvattomasta käytöstä ihan vaan saadakseen tuomita syytetyn edes jostain.

Minun asuntooni kantautuu useimmiten kaksi avointa wifi-verkkoa: toinen suojattu ja toinen suojaamaton. Tuota viimeksi mainittua olen pariin kertaan käyttänyt, kun oma langallinen yhteyteni on ollut poikki enkä tunne siitä omantunnontuskia. Sekä puhelinliikenteeni että kaikki tietoliikenneyhteyteni kulkevat Internetin kautta. Jos yhteys katkeaa, on ensiarvoisen tärkeää ottaa yhteyttä Internet-operaattoriini, vuorokaudenajasta riippuen joko puhelimitse tai sähköpostilla.

Tuntuisi hölmöltä lähteä aamuyöllä reilun puolen kilometrin päähän ostarille, jossa tiedän olevan vähintään kaksi ”laillista” verkkoa, kun voin lähettää postia operaattorille kotoakin. En tietenkään rasita ystävällisen naapurini verkkoa esimerkiksi lataamalla suuria tiedostoja netistä tai nettiin. En myöskään aivan herkästi hoida pankkiasioitani tai muuta arkaluontoista vieraassa verkossa.

Keskustelussa on tuotu esiin jos jonkinlaisia vertauksia ovien lukitsemisesta ja muusta sen kaltaisesta. Ne ovat mielestäni vertauksina vähintäänkin ontuvia. Minulla on sen sijaan konkreettinen esimerkki todellisesta elämästä.

Kurkimäen korttelitaloon asennettiin viime keväänä kaupungin varoilla asiakaskäyttöön tarkoitettu wifi-verkko. Sen nimi on muistaakseni 3com tai jotain sen kaltaista. Talon aulaan kantautuu naapurustosta toinenkin verkko, joka on samoin suojaamaton ja senkin nimi on anonyymi.

Kahdeksan päiväsakon arvoinen kysymys kuuluukin nyt seuraavasti: mistä ihmeestä satunnainen kävijä voi tietää, kumpi kahdesta verkosta on kaupungin rahoittama ja yleiseen käyttöön tarkoitettu? Onko väärin arvaaminen rikos?

1 kommentti »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. […] huuhaa-projektien ja kansalaisten kiusaamisen kanssa sekä säätelevät absurdeja tuomioita mahdollistavia lakeja, on aivan sama vaikka niitä johtaisivat […]


Jätä kommentti

Luo ilmainen kotisivu tai blogi osoitteessa WordPress.com.
Entries ja kommentit feeds.